26 Aralık 2015 Cumartesi

Ehliyet Alma

Yazıya başlamadan önce şunu belirtmeliyim, bu yazacaklarım Rhode Island eyaleti için geçerlidir, diğer eyaletlerde kurallar farklı olabilir, lütfen eyaletinizin DMV sitesinden kontrol ediniz. 

Ehliyet almak için öncelikle bulunduğunuz eyaletteki headquarter DMV'ye gitmeniz gerekiyor çünkü diğer DMV branchları bilgisayarlı sınavı yapmıyor. Yapsa bile, biz Amerikan vatandaşı olmadığımızdan headquarterdan evraklarımızı onaylatmamız gerekiyor, yani o headquartera mutlaka gidilecek. :) 

Ehliyet için öncelikle "Learner Permit"e başvuruyorsunuz. Bunun için dolduracağınız forma BURADAN ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bu formu DMVden de alabilirsiniz. Permit için başvuru yapacağımızdan formda Permit kısmını işaretliyoruz. 


Ardından evraklarımızla Enformatik kısmına gidiyoruz ve başvuru formumuzu onaylatıyoruz. Onay için sizden Social Security Numberınızı (yoksa Denial Letter), DS-2019 formunuzu, vizenizi ve resident olduğunuza dair belgeyi (fatura ya da bank statement) istiyorlar. Ayrıca J-2 vizesine sahip biri başvuru yapıyorsa J-1 vizesini de görmek istiyorlar, o yüzden eşinizle birlikte gitmenizde fayda var.

Onaydan sonra Check-In bölümüne gidip sıra numarası alıyorsunuz. Sıra size geldiğinde ilgili bölüme gidip sınav için kaydınızı yaptırıyorsunuz. Sizi orada çabucak bir göz testine alıyorlar. 6,5 dolar da ücreti mevcut.

Kaydınızı yaptırdıktan sonra sınavın yapıldığı bölüme gidiyorsunuz. Orada girişteki gişeye tekrar evraklarınızı veriyorsunuz, onlar evrakları onaylıyor. Ardından sınava giriyorsunuz. 

Sınav çok ama çok kolay. Girmeden önce DMV'nin sitesinde yayınlanan manueli okuyup (aynı manuel hard copy olara DMV'de de mevcut) örnek testi birkaç kez çözmeniz yeterli, sınavda da neredeyse aynısı çıkıyor. Geçmek için 100 üzerinden 80 almanız gerek. 

Sınavdan sonra ekranda geçip geçmediğiniz yazıyor. Geçtiyseniz tekrar gişeye gidiyorsunuz, permitinizi alıyorsunuz ve direksiyon sınavı için kayıt yaptırıyorsunuz. Bunun için de 26,5 dolar ücret ödüyorsunuz. Size randevunuzu gösteren bir kağıt veriyorlar, sınav anında permitinizi ve bu kağıdı göstermeniz gerek. Ayrıca başta doldurduğunuz başvuru formunu bu kez de license için dolduruyorsunuz. 


Direksiyon sınavına henüz girmediğimizden onunla ilgili bir şey yazamıyorum ama temel şeyler hakkında bu videodan fikir edinebilirsiniz. 

Herkese güvenli sürüşler.

4 yorum:

  1. merhaba diğer aşamayı da anlatabilir misiniz acaba?

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Driving testi sorumuştum. Ben de şu an Providence'dayım. Hani güzergahta yapılıyor sınav? Ne kadar sürüyor? Hocalar nasıl ve nelere çok dikkat ediyorlar. Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil