20 Mart 2016 Pazar

Evli Bursiyerler


YLSY hakkinda en cok sorulan sorulardan biri de evlilerin durumu. Evliler icin durum nasil, esim benimle gelebilir mi, tek bursla gecinilir mi, esim orada calisabilecek mi? Bunun gibi sorulan pek cok soruya cevap verebilmek icin bu yaziyi yayinlamak istedik.

Oncelikle cevap gideceginiz ulkeye gore degismekle birlikte ulkelerin buyuk cogunlugunda esinizi de yaninizda goturebiliyorsunuz. Bunun icin de esinize dependant vizesi almaniz gerekmekte. Bu vizeyle esinize orada bakacaginizi, onun her seyinden sorumlu olacaginizi kabul etmis oluyorsunuz.
Amerika'da, esinize dependant vizesi (yani J-2 vizesi) alabilmeniz icin, kabul aldiginiz okulun sizin DS-2019 belgenizle beraber esiniz icin de DS-2019 belgesi gondermesi gerekiyor. Bu belgeyi gondermek icin okullar genelde sizden bankada belli bir miktar para gostermenizi istiyorlar, cunku bizim bursumuzun yillik miktari, okullarin iki kisi icin belirledigi yillik miktarin altinda kaliyor. Eksik kalan miktari da banka hesabinizda gosteriyorsunuz. (University of Georgia $4000, University of Rhode Island $4500, North Carolina State University $7900 istedi.) Daha sonra ikinizin de DS-2019 belgeleri adresinize geliyor.

Belgeler geldikten sonra vize islemleri icin beraber randevu aliyorsunuz. Bu islemlerle ilgili yazimiza BURADAN ulasabilirsiniz. 

Tek bursla gecinme konusuna gelince, bu sorunun cevabi da eyaletlere gore degisiyor. New York, San Francisco, Boston, Philadelphia gibi sehirlerde yasarsaniz iki kisi zorlanirsiniz. Ancak Athens/Georgia, Knoxwille/Tennessee, Birmingham/Alabama, Raleigh/North Carolina, Clemson/South Carolina, Davis/California gibi sehirlerde bursla rahatca gecinmeniz mumkun. Ayrica esinizin de calisma imkani mevcut. Yalniz bunun icin once calisma iznine (EAD) basvurmasi gerekiyor. Calisma izniyle ilgili yazimiza da BURADAN ulasabilirsiniz.  Esiniz gelmeden once Turkiye'de memur olarak calisiyorduysa istifa etmesine gerek yok, sizin egitiminiz suresince ucretsiz izne ayrilabilir.

9 yorum:

  1. Hocam bilgiler için teşekkür ederim. Amerika'da yurt dışı dil kursuna evli gidebilmek için mastera başlarken yapılan vize işlemleri gibi bir işlem gerekiyor mu? Amerika'da dil kursu için evliler olarak ne yapmalıyız?

    YanıtlaSil
  2. Dil kursu icin de yukarida yazilanlari yapiyorsunuz, master icin de.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Hocam merhaba. bu işlemler bütün ülkeler için mi geçerli ? ben mesela almanya için de mi bu işlemleri yapacam eşim için ?

    YanıtlaSil
  5. Ben eşimle ve 1 küçük kızımla gitsem bu burs yeterli olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,

    Ben bu seneki mülakat sonucunda tercih için hak kazandığımı öğrendim. Fakat benim bu yaz evlilik planım var. Evleneceğim eşim Rus vatandaşı. Şuan kendisi de Rusya da yaşıyor. Bu koşullarda benim durumumda yukarıda yazılan bilgilere paralel kalacak mı?

    YanıtlaSil
  7. Başvuru aşamasında bekar olup sonradan okula evli olarak gitme noktasında bir sıkıntı veya bize düşen bildirmemiz gereken bir husus var mı?

    YanıtlaSil
  8. selamlar eşim bursiyer ben öğrenciyim son sınıf okulu bitiriptemi gitmek yoksa öğrenci olarakmı gitmek hangisi daha kolay olur .. Harici olarak bursiyer eşleri öğrenci ise hangi vizeden almalı yada neler yapmalı orada çalışabilmek için ?

    YanıtlaSil