26 Aralık 2015 Cumartesi

Çalışma İzni Başvurusu



Çalışma izni yani Amerika'daki adıyla Employment Authorization Document (EAD), U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) tarafından verilen, Amerika'da çalışmanızı sağlayan bir kimlik kartı. Bursiyerler J-1 vizesine sahip olduğundan ve J-1 vizesinin zaten otomatik olarak çalışma izni olduğundan (kampüs içinde 20 saat) onlar almak zorunda değiller ancak eşler yani J-2 vizesi çalışma izni almak zorunda.

Çalışma iznine başvururken ilk yapmanız gereken bu linki dikkatle okumak: EAD Başvurusu

Çalışma iznine başvuru için dolduracağınız formun adı I-765. Bu form, nasıl dolduracağınız, nelere dikkat edeceğiniz, hepsi üstteki linkte ayrıntılı açıklanmış durumda. O nedenle bu linki sindire sindire okuyup evraklarınızı ona göre hazırlamanız çok önemli. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, EAD'ye başvuru sebebi olarak kesinlikle "Eşime finansal destek sağlayacağım." DEMEMELİSİNİZ. Çünkü J-2'nin Amerika'ya geliş amacı çalışmak değil, J-1'e destek olmak, en azından Amerikan hükümetinin gözünde. :) O nedenle başvuru sebebi olarak "Kendimi geliştirmek, araba almak, mastera başlamak, collegea başlamak, seyahat etmek" gibi sebepler göstermeniz gerekiyor.

Normalde başvuru için 380 dolar ücret ödemeniz gerek ancak eğer geliriniz Amerikan hükümetinin belirlediği yıllık asgari ücretin altındaysa fee waiver için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için de I-912 formunu doldurmanız gerekiyor, tabii kriterleri sağlıyorsanız. Tabii yine ilk yapmanız gereken ilgili linki dikkatle okumak: Fee Waiver Kabul edilen asgari ücretlerin listesine BURADAN ulaşabilirsiniz. Başvuru formunun ekine tüm giderlerinizi (kira, faturalar, arabanın insurance bedeli, sigortanız vs) belgelendirerek ekliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken, hepsinin belgesinin olması. Eğer belgelendiremeyeceğiniz bir gideriniz varsa onu dosyaya eklemeyin.

Lockbox, yani belgelerinizi gönderdiğiniz ofis, bazen başvurunuzu yanlış olarak reddebilir, bunun sebebi de sponsorluk belgemizin ailemizin gelir belgesi olduğunu fark etmemeleri. O yüzden dosyayı gönderirken sponsorluk belgesinin gelir belgesi olduğunu belirtmeniz işleminizi hızlandıracaktır, en azından reddedilip itiraz etmekle uğraşmazsınız.

Başvurunuzu yaptıktan sonra cevap gelmesi için 90 gün süre var, o yüzden 90 gün içinde ses çıkmazsa endişelendmeyin. USCISde yazan bilgiye göre 75 gün geçtikten sonra "Dosyam ne durumda?" diye sorabilirsiniz. Bu süre sonunda da eğer onaylanırsa EAD kartınızı adresinize postalıyorlar.  

Güncelleme: Eğer dosyanız garantörlük belgesinin proof of income olduğunun anlaşılmaması nedeniyle reddedilirse başka bir sorun ortaya çıkıyor. Belgelerinizi size geri yolluyorlar ve size "Belgeler sizde kalsın, bizde taranmış hali mevcut, onlarla işleme devam ederiz." diyorlar. 90 günlük inceleme sonunda da "Orjinal belgeniz yok." diyip sizden orjinal belgeyi istiyorlar. Bu da gereksiz yere zamanın uzamasına neden oluyor. Bunu önlemek için işlem yeniden başladığında Lockbox ile iletişime geçip belgeleri göndermeniz gerektiğini söylemeniz ve verecekleri adrese evraklarınızı postalamanızda fayda var. Böylece inceleme sırasında ellerinde orjinal belgeler olmuş olur.

3 yorum:

  1. merhaba ben de ylsy bursiyeriyim yakında amerika yolcusuyum. J1 vizesi ile sadece okulda çalışabiliyor diye biliyorum ancak bazı arkadaşlarımın okul dışında da çalıştığını biliyorum. Ama izinlemi kaçak mı bilmiyorum farzedelim ki çalışma izni ile çalışıyorlar bu izin nasıl alınır. Ve ya farzedelim ki kaçak çalışıyorlar o zaman yakalanmaları durumunda ne gibi sorunlarla
    karşılaşırlar. teşşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul disinda calismaniz kesinlikle yasaktir, yakalanirsaniz sinirdisi edilirsiniz.

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil